Posted by: bankwahabi | Disember 17, 2008

Siapa Wahabi? Wahabi Kafir?

Sulaiman B. Abdul Wahhab Mengkafirkan Wahhabi

SYEIKH SULAIMAN BIN ABDUL WAHHAB SAUDARA KANDUNG KEPADA PENGASAS AJARAN WAHHABI (MUHAMMAD BIN ABDUL WAHHAB) MENGHUKUM AJARAN WAHHABIYAH SEBAGAI KAFIR.

Muhammad Bin Abdul Wahhab adalah seorang insan yang telah menderhakai bapanya sendiri iaitu Abdul Wahhab Bin Sulaiman seorang ulama mazhab Hambali yang terkenal, bapanya itu juga menolak ajaran yang dibawa oleh anaknya itu Muhammad (Wahhabiyah).

Turut menolak fahaman Wahhabiyah ini Syeikh Sulaiman Bin Abdul Wahhab saudara kandung kepada pengasas ajaran Wahhabi Muhammad Bin Abdul Wahhab. Dalam kitab beliau berjudul As-Sawaiqul Al-Ilahiyyah Fi Ar-Raddi ‘Ala Al-Wahhabiyah karangan Syeikh Sulaiman tersebut menolak ajaran Wahhabiyah dan menyifatkan Wahhabiyah sebagai ajaran TAKFIR mengkafirkan umat Islam. Itulah fahaman Wahhabi yang dijelaskan oleh Syeikh Sulaiman tersebut: AJARAN WAHHABI ADALAH AJARAN MENGKAFIRKAN UMAT ISLAM AJARAN TAKFIR.

Kemudian dalam kitab tersebut Syeikh Sulaiman Bin Abdul Wahhab tadi turut menolak habis-habisan golongan tersebut dan menghukum mereka sebagai KAFIR atau JAHIL dan SESAT. Rujuk Kitab beliau tadi berjudul As-Sawaiqul Al-Ilahiyyah Fi Ar-Raddi ‘Ala Al-Wahhabiyah cetakan Pertama di Iraq pada tahun 1306H 1888M pada mukasurat 18.

Rasulullah bersabda yang bermaksud: ” Barangsiapa yang mengkafirkan saudara Islam maka dia jatuh kafir atau sebaliknya “. Riwayat Muslim.
Wahhabi mengkafirkan seluruh umat Islam tanpa hak maka hukum tersebut kembali kepada mereka.

* Maka amat jelas yang lebih mengenali ajaran Wahhabi dan pengasasnya itu (Muhammad bin Abdul Wahhab) adalah saudara kandungnya sendiri iaitu Syeikh Sulaiman bin Abdul Wahhab dan bapanya sendiri dan mereka menolak ajaran Wahhabi dan ajaran Muhammad bin Abdul Wahhab itu kerana ajaran Wahhabi suka mengkafirkan umat islam dan Wahhabi adalah ajaran TAKFIR dan mereka (Wahhabi) adalah sesat.

AWAS! PENDAKWAH WAHHABI KINI BERADA DI UK DALAM RANGKAIAN MEREKA MENJISIMKAN DAN MENYAMAKAN ALLAH DENGAN MAKHLUK SERTA MENGKAFIRKAN DAN MEMBID’AHKAN UMAT ISLAM!!!AWAS!

http://www.abu-syafiq.blogspot.com


Responses

  1. hm…
    bagus lah,penulis….
    teruskan dengan menjejak puak2 yg merosakkan aqidah umat islam nie…
    dan,moga2 puak2 wahabi nie mendapat hidayah dr Allah taala….

  2. Dimana saya bisa dapat pdf kitab diatas?

  3. Semakin saya baca tentang artikel-artikel Wahabi di laman ini, semakin jelas dan yakin saya bahawa apa yang mereka dapat adalah fitnah dan salah faham semata-mata. Wahabi tidak wujud sama sekali. Mereka yang difitnah itulah pada saya benar-benar memperjuangkan sunnah rasul. Saya menemui kebenaran, alhamdulillah.

  4. Kemunculan dan keberanian golongan wahabi serta penerimaan umum kepada golongan ini dimalaysia adalah kerana jahilnya umat islam memahami secara total dan mendalam ilmu tauhid. Sistem pembelajaran di sesetengah sekolah menengah dan university dan sekolah agama mengajar pelajar dengan tauhid wahabi. Mereka tidak diajar dengan sifat 20 Allah Taala seperti yang dipelajari oleh jenerasi Ahlussunah Assya’irah sebelum ini. Kerana kejahilan ini umat tak dapat bizakan aqidah yang benar dengan yang batil. Sekarang ini bukan saja wahabi, bahkan fahaman muktazilah ,Qadariah, Khawarij turut jadi anutan semula. Inilah akhir zaman yang mana pendusta agama ditabal ulama. Belajarlah tauhid yang betul. Amal ibadah tanpa tauhid yang betul tak diterima. Salah satu kitab jawi yangkita boleh guna kitab aqidatunnajin fi ilmi usuluddin.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: