Posted by: bankwahabi | Julai 9, 2008

APA PANDANGAN JAKIM TERHADAP AGAMA WAHABI: AIZAM KE MANA MAHU LARI

KEPUTUSAN JAWATANKUASA FATWA KEBANGSAAN MENGENAI FAHAMAN AL-WAHHABIYYAH (penting!)

KEPUTUSAN JAWATANKUASA FATWA KEBANGSAAN MENGENAI FAHAMAN AL-WAHHABIYYAH

KERAJAAN MALAYSIA SECARA RASMINYA MENOLAK DAN MENYEKAT AJARAN AL-WAHHABIYAH BERDASARKAN:

1- MUZAKARAH JAWATANKUASA FATWA KEBANGSAAN KALI KE-12 PADA TAHUN 1985,

2- MUZAKARAH JAWATANKUASA FATWA KEBANGSAAN KALI KE-14 PADA TAHUN 1985,

3- MUZAKARAH JAWATANKUASA FATWA KEBANGSAAN KALI KE-16 PADA TAHUN 1986,

4- MUZAKARAH JAWATANKUASA FATWA KEBANGSAAN KALI KE-40 PADA TAHUN 1996,

5- MUZAKARAH JAWATANKUASA FATWA KEBANGSAAN KALI KE-42 PADA TAHUN 1997,

6- MUZAKARAH JAWATANKUASA FATWA KEBANGSAAN KALI KE-44 PADA TAHUN 1998,

7- MESYUARAT PANEL KAJIAN AQIDAH JAKIM KALI KE-14 PADA TAHUN 2000,

8- MESYUARAT PANEL KAJIAN AQIDAH JAKIM KALI KE-20 PADA TAHUN 2002,

9- MESYUARAT PANEL KAJIAN AQIDAH JAKIM KALI KE-23 PADA TAHUN 2003.

KEPUTUSAN MENYEKAT AJARAN AL-WAHHABIYAH DIAMBIL KERANA AJARAN INI TIDAK BERSESUAIAN DENGAN PENDEKATAN ISLAM DI MALAYSIA SERTA DIKHUATIRI IANYA MENGGUGAT PERPADUAN UMAT.

KESANNYA :

1) PARA PENDAKWAH WAHHABIY/SYIAH @ AJARAN SESAT TIDAK DIBERIKAN TAULIAH @ KEBENARAN UTK MENGAJARKAN AGAMA ISLAM KPD MASYARAKAT

2) MENGAJAR TANPA TAULIAH (LEBIH2 LAGI WAHHABIY, SYIAH @ AJARAN SESAT) BOLEH DIDAKWA BERASASKAN AKTA KESALAHAN JENAYAH SYARIAH WILAYAH PERSEKUTUAN 1997 (AKTA) 559, SEKSYEN 11 (1)

3) MENYEBARKAN PENDAPAT YANG BERTENTANGAN DENGAN FATWA JUGA BOLEH DIDAKWA PADA AKTA 559, SEK 12.

4) PENYERAGAMAN AHLI SUNNAH WAL JAMAAH ARUS PERDANA DIPERLUKAN BAGI MENJAMIN KEHARMONIAN PEGANGAN, AMALAN DAN FAHAMAN UMAT ISLAM DI NEGARA INI.

http://al-ghari.blogspot.com/


Responses

 1. atas dasar apakah fahaman ini disebarkan dimalaysia melalui poram seminar dan lain-lain berdasarkan keputusan asyuarat jawatankuasa jakim tidak membenarkan ajaran karut inidisebarkan disini demi ntuk mempertahankan keharmunian dan perpaduan umat slam

 2. aku cadangkan mereka yang berani melakukan sebarang kesalahan tu hendaklan diambil tindakan
  sepeti dinegradepa juga disana kita nak amalkan cara ibadat ikut mazhab kita pun dilarang, aku nak belajar akidah mengikut fahaman ahli sunah dimasjidil haram pun tak boleh juga , kerana bid’ah katanya semua amalan dan amalan kita yang tidak sama dengan depa tu katanya bid’ah Mabi tak buat bid’ah macam kenduri hari kematian , setahu akuamalan itu adalah sunat kerana walaupun Nabi tak pernah buat tetapi disuruhnya dalam hadis ,jadi puak ni berani cakap apa yang Nabi suruh pun bid’ah juga , yang tak bid’ah alah buat apa yang depa buat dan suruh sahaja bergerak-gerak dalam solat tidak pakai serban cuma buat kelubong sahaja pakai egal dan sebadainya baru tak bid’ah

 3. Salam,

  2)MENGAJAR TANPA TAULIAH (LEBIH2 LAGI WAHHABIY, SYIAH @ AJARAN SESAT) BOLEH DIDAKWA BERASASKAN AKTA KESALAHAN JENAYAH SYARIAH WILAYAH PERSEKUTUAN 1997 (AKTA) 559, SEKSYEN 11 (1)

  Mengenai perkara no 2 ni aku juga cadangkan agar apa apa saja fahaman yg bertentangan dgn ahli sunnah(bukan setakat wahabi/syiah) saja perlu di ambil tindakan malah banyak lagi… termasuk puak 2 haraki hizbi yg di melabel dgn berbagai nama terutama yg tidak menujukkan keta’atan kpd pemerinta skrg.

 4. Depa ni tak pakai undang-undang . Yang dia tahu dinagara dan tempat dia saja kena ikut peraturan dan undang-undang , di nagara kita ni boleh buat suka hati mereka ,sebab nagara yang tidak ikut aliran dan mazhab mereka tu dikira nagara kuffar bid’ah sesat dan syirik , demikianlah ajaran pengasas agama wahabi dari puak ‘arabi yang pernah ditegaskan dalam Quran iaitu puak dan bangsa yang bersangatan kufur dan nifaq dan paling kurang ajar dan tak tahu adab supan dikalangan mereka itu merasakan perbelanjaan mereka itu seperti barang hutang dan menunggu-nunggu bencana yang akan menimpa umat islam yang bersama Rasulullah :lihat surah taubah ayat 97-98. .bangsa inilah yang datang kencing dalam masjid nabawi dan menyintak baju Nabi sahingga kelihatan lehirnya yang mulia itu kemerah-merahan dan mempersoalkan ketaqwaan Baginda Rasulullah salla llahu ‘alaihi wa sallam . Keturunan dari bangsa inilah dan kuncunya yang selalu buat kacau dalam nagara dan musyarakat umat Islam diserata dunia hari ini. berhati-hatilah saudara .

 5. Dinagara mereka kita nak berdoa berziarah kubur, nak mengaji ilmu-ilmu akidah asy’ariah ,mantiq ,balaghah semuanya dilarang itulah puncanya mereka mempunyai kefahaman yang dangkal dalam agama , kata mereka Allah bertempat diatas langit dan sebagainya ada mata tangan dan sebagainya kerana menurut mereka perkara yang tidak mempunyai tempat itu tidak wujud terus. Allah pada fahaman mereka sama dengan benda dan makhluk, sedangkan Allah itu tidak menyerupai suatu apa pun . maksud firmanNya pada surah al Syura 11. mana boleh kita orang awam yang mutaakhir ini nak di samakan dengan fahaman salaf yang amat rasikhdalam ilmunya sebab bila sebut tangan ,mata teliga maka tergambar dalam fikirannya makna-makna persamaan Allah dengan makhluknya sebab mata tangan kaki itu bahasa manusia yang menunjukan angguta tertentu , itulah yang segera tergambar dalam benak orang awam ini .sebab itu ulama khalaf terus membawa maknanya (perkataan mutasyabih) itu kepada apa yang sesuai dan layak dengan kebesaran Allah jalla wa ‘ala .untuk mudah difaham .kerana penyerupaan itu adalah sipat kekurangan bagi Allah yng tidak layak dan wajib ditolak dengan sipat-sipat salbiyatNya (mukhalfatuhu lil hawadis)
  kata Sayyidina ‘Ali radia llahu ‘anhu setip perkara yang terlintas dibenakmu maka Allah bukan seperti itu semua . Kata Abu Bakar radia llahu ‘anhu lemah hamba untuk mendapat (menggambar)Tuhannya itilah pengenalan (makrifat) sebenarnya


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: