Posted by: bankwahabi | Julai 6, 2008

PADA PENJELASAN KEPALSUAN DAN FITNAH GOLONGAN SESAT (WAHABI) TERHADAP SYEIKH ABDULLAH AL-HARARI

Pengiktiran Daripada Universiti Al-Azhar

Disediakan oleh :
Abu Lehyah Al-Kelantany
0133005046

بشرى سارة لأهل الإيمان من جامعة الأزهر في مصر

تقرير علمي مفصل عن كتابَي المحدث الشيخ عبد الله الهرري المعروف بالحبشي،
وعنوانهما” الصراط المستقيم” و ” بغية الطالب لمعرفة العلم الديني الواجب
“.
وبعد الاطلاع والموافقة على هذين الكتابين من قِبَل لجنة من أساتذة كلية أصول
الدين في جامعة الأزهر بالقاهرة تم الختم الرسمي من الجامعة.
ومما قالته اللجنة الأزهرية:” فإن ما في هذين الكتابين من العلم يتوافق تمامًا مع عقيدة الإمام أبي الحسن الأشعري إمام أهل السنة والجماعة، ولا يتناقض مع شيء منها، بل هو يشرحها شرحا يقربها من العقول والقلوب، ويدعو الناس إلى اعتقادها لأنها عقيدة أهل السنة والجماعة التي بها النجاة يوم القيامة، ومؤلفها الشيخ عبد الله الهرري يمتاز بالدقة والرجوع إلى المراجع الأصلية في العقيدة والشريعة ويمتاز بالإخلاص لله تعالى في القول والعمل والدعوة إلى الله تعالى بجدٍ واجتهاد. واللهَ تعالى نسأل أن يوفقه لخدمة العلم والدين”. انتهى بحروفه

هذه ترجمة تقريظ جامعة الازهر في كتب الشيخ عبدالله البغية والصراط

We are happy to present to you A pleading announcement to the people of faith from the Azhar University inEgypt.
Critical analysis of two books authoured by the Muhaddith (authorisedrelayer of Hadith) Shiekh Abdullah Al-Harariy , known as Al-Habashiy wasrecently conducted at the Azhar University in Cairo. The books entitledAs-Sirat Al-Mutaqim (the Straight Path) and Bughyat Al-Taleb ( the Quest ofthe student of Obligatory knowledge) have been perused by a committee ofprofessors from the faculty of religious jurisprudence at the AzharUniversity in Cairo and given the official common seal of approval.
Among what the committee said about the books was this: “the knowledge of belief contained in these two books agree with theknowledge of belief of Imam Abu-Hassan Al-Ash^ariy, the Imam of Ahlussunahwal-Jama^ah. They do not contradict any of the teachings of Imam Abu-HassanAl-Ash^ariy. In fact, they explain it and simplify, presenting theinformation in a style to makes it acceptable by the mind and close to theheart, compelling the reader to accept it because it is the belief ofAhlussunah wal-Jama^ah by which one will be saved on Judgement Day. Theauthor Sheikh Abdullah Al-Hararaiy is distinguished by his knowledge andreference of authentic and credible sources in maters of belief and rulings.He is also noted for his sincerity in action and words and his serious andkeen approach in spreading the knowledge of Islam. We ask Allah to grant himsuccess in his mission to serve the religion and spread the knowledge.
Ini pula terjemahan kepada bahasa Malaysia.
Keputusan analisis ilmiyah kepada 2 buah kitab karya tulisan Muhaddits As-Syeikh Abdullah Al-Harory, yang dikenali sebagai Al-Habashiy. Dua Kitab beliau tersebut berjudul “ As-Sirotol Mustaqeem” dan “ Bughyah Tholib Li Makrifat Ad-Deenil Wajib”. Selepas di teliti dan bersetuju dengan isi kandungan kedua-dua kitab tesebut, pihak Lajnah Jawatankuasa Guru-guru (bertaraf doktor dan professor) di Kuliyah Usuluddin Di University Al-Azhar, Kaherah yang kemudiannya memberikan cop pengiktirafan rasmi daripada universiti tersebut.

Antara apa yang telah diperkatakan oleh Majlis Jawatankuasa Al-Azhar yang terlibat terhadap kedua-dua kitab tersebut sebagaimana berikut ;

“ Sesungguhnya ilmu akidah yang terkandung di dalam kedua-dua kitab tersebut adalah amat bertepatan dengan akidah Abu Al-Hasan Al-Asy’ary yang merupakan imam kepada Ahlus Sunnah Wal-Jamaah dan tidaklah bercanggah langsung dengan Fahaman Al- Imam Abu Al-Hasan Al-Asy’ary. Bahkan beliau (Muhaddits As-Syeikh Abdullah Al-Harory) mensyarahkan dan mempermudahkannya, lantas menterjemahkannya dalam bentuk yang boleh diterima oleh akal dan dekat dengan hati. Beliau menyeru manusia supaya menerimanya kerana inilah akidah Ahlus Sunnah Wal-Jamaah yang mana seseorang itu akan terselamat pada hari akirat kelak dengan berpegang teguh padanya. Pengarang kitab ini ialah Muhaddits As-Syeikh Abdullah Al-Harory, seorang yang amat mendalam keilmuannya dan menjadikan teks asal (manuskrib) sebagai tempat rujukan dalam persoalan Akidah Islam dan Syariat. Beliau juga seorang yang amat ikhlas dalam tutur kata, amalan, dan dalam perjuangan dakwah di jalan Allah Taala, amat serius dan bersungguh-sungguh. Kita memohon kepada Allah supaya mempermudahkan jalan kepadanya dalam perkhidmatanya menyampaikan ilmu dan menjelaskan agama kepada umat Islam”.


Subhanallah..buat pengetahuan pembaca, wahhabi yang bertempat di Saudi cuba mengelirukan umat Islam di Kaherah dan pelajar-pelajar Mesir dengan mereka-reka cerita, fitnah dan tohmahan kepada Muhaddits Syeikh Abdullah Al-Harary dan anak-anak muridnya, sehingga mereka telah membayar berapa banyak pun kepada Universiti Al-Azhar sebagai rasuah, selain kegiatan memalsukan surat daripada al-Azhar daripada dalam. Ini adalah kerana perasaan bimbang sekiranya hasrat mereka untuk mewahabikan Al-Azhar secara total gagal dengan wujudnya Ahlus Sunnah Wal-Jamaah seperti anak-anak murid Muhaddits Syeikh Abdullah Al-Harory yang tidak lekang memperjelaskan akidah Nabi dan para Sahabat serta Ulama’-ulama’ muktabar . Tetapi qaddarallahu wama sya-a wa fa’al Allah tetap membantu umat Islam, sejak dulu kini dan selamanya..la haula wala quwwata illa billah.

Di sediakan oleh ;

Abu lehyah Al-Kelantany
0133005046

http://abulehyah.blogspot.com/


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: