Posted by: bankwahabi | Julai 1, 2008

PADA PENJELASAN JEMAAH TAKFIR/FATTAN/MENGSYIRIKKAN SELURUH UMMAT ISLAM

AWASI Fahaman TAKFIR di Malaysia

Di sediakan oleh ;
Abu Lehyah al-Kelantany
(0133005046)
الحمد لله رب العالمين ،المنـزه عن الشبيه والمثيل والزوجة والولد والإخوان، الموجود بلا جهة ولا مكان، المنـزه عن كل ما لا يليق به من الصفات والنعوت، والملك القهار ذي الجلال والجبروت، وأفضل الصلاة وأتم السلام على سيدنا محمد خير الأنام، وخاتم أنبياء الإسلام، وعلى ءاله الطاهرين، وصحبه الغر الميامين، ومن اتبع منهاجهم واقتفى أثرهم إلى يوم الدين.ـ”قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: “حتى متى ترعون عن ذكر الظالم اذكروه بما فيه حتى يحذره الناس
Kemunculan laman-laman blog yang tabiatnya suka mengkafirkan orang Islam dan Ulamaknya adalah sesuatu yang amat mendukacitakan kita khususnya di Negara kita Malaysia ini, jika kita lihat di Negara kita sebelum ini tidak pernah wujud golongan yang secara terang-terangan mengkafirkan umat Islam dan Ulamaknya seperti yang dilakukan oleh mereka ini.

Tetapi malangnya nasib umat Islam di Malaysia apabila munculnya kelompok TAKFIR ini yang berselindung di balik nama AHLUS SUNNAH WAL JAMAAH sedangkan pada hakikatnya mereka ini AHLI PUNAH DAN RANAH yang dikenali sebagai WAHHABI..

Laman-laman blog seperti :

http://abulehyah.blogspot.com/( Masri mengkafirkan Al-Hafidz Ibn Hajar Al-Asqolany)

(Kumpulan yang di syaki terlibat sama dengan jemaah takfir)

Blog ini didalangi oleh Mohd Abu Usamah Masri Mohd Ramli,berumur 22 tahun, tinggal di Tampin, Negeri Sembilan, Malaysia. Pelajar UIAM, kuliah Ekonomi.Tahukah tuan-tuan bahawa Masri ini adalah antara orang melayu pertama yang “membuat rekod Malaysia” dengan mengkafirkan Al-Hafidz Ibn Hajar Asqolani. Apa kejadahnye semua ini? Mungkin tuan-tuan semacam tidak percaya,tetapi itulah hakikat yang berlaku kepada budak Masri ini yang memeluk ajaran wahabi dan meletakkan konsep taasub dan taklid buta sebagai teras akidahnya..nauzubillah…

Pengakuan Masri Objektif membuat blog:

Masri berkata dalam blognya :

“Blog ini dibina sekadar untuk melepas perasaan dan berkongsi apa-apa sahaja yang mahu dikongsi. ”

Mungkin inilah antara faktor masri mengkafirkan Al-Hafidz Ibn hajar Al-Asqolany di samping faktor-faktor lain.

Mari kita lihat siapa ibn hajar yang Masri kafirkan itu ;
(( Al Hafiz Ibn Hajar Al Asqolaniy atau nama sebenarnya Ahmad bin Ali bin Muhammad bin Muhammad bin Ali bin Ahmad Syihabuddin Abu Al Fadl, Masyhur dengan nama Ibn Hajar Al Mishri bermazhab Asyafi’e dari segi akidah pula berakidah Ahlu Sunnah Wal Jamaah ( Asya`irah) lahir pada 12 Syaaban 773H dan wafat tahun 852H. Beliau adalah seorang yang zuhud banyak berpuasa dan beribadat ,menghafal Quran pada umurnya 9 tahun dan kemudian menghafal kitab Al Umdah dan banyak lagi. Beliau mempunyai jasa dan sumbangan yang amat besar dalam dunia Islam.Beliau seorang muhaddith,al hafiz ,faqih dan mengetahui ilmu-ilmu dalam semua cabang hadis dan ilmu Islam yang lain. Semua orang pada zamannya mengakui kehebatannya sebagai seorang yang kuat hafalannya dan dihormati oleh lawan dan kawan. kitab-kitab yang dikarangnya amat banyak dan tersebar luas dipelusuk dunia. Diantara kitab karangannya ialah Fathul Bari ,Syarah Sahih Al Bukhari,Al Issobah Fittamyis Al Assahabah 5 jilid, Ad-Duraru Al-Kaminah 5 jilid dan banyak lagi.))
Perihatin Umat Islam
Pelajar ekonomi UIAM ini begitu ghairah mengatakan Ulamak Muktabar seperti Al Hafiz Ibn Hajar Al Asqalani (yang digelar sebagai amirul mukminin dalam bidang hadis) berakidah bukan dari rasul dan para sahabat di blognya .Sebelum itu ,saya sediakan screen shot dari tulisan Masri.(screenshot ini telah diberikan kepada saya dari seorang sahabat di UIAM)
Dan yang ini pula diambil dari cbox beliau :

…………………………………………………………………………………

19 Sep 07, 07:23masri: ttg ibn hajar, yup mmg diketahui beliau berakidah asyairah, kita menghormati beliau, bahkan kelimuan beliau xd tandingan zaman skrg, cuma dlm bab akidah, saya lebih merasa selamat utk ikut akidah
19 Sep 07, 07:23masri: para rasulullah,shbt, ulama2 salaf,. kesilapan seorg mujtahid adalah dimaafkan sebgmana ijtihad2 mrk di dalam feqh
19 Sep 07, 07:24masri: buku2 ibn taimiyyah menimbun di library, utk tahu pegangan ibn taimiyyah baca shj buku2 beliau, dan kita nilai sndiri adakah ia bertentgn dgn akidah yg nabi saw bawa. jika x, utk apa ibn taimiyyah
19 Sep 07, 07:27masri: lgpun, jika ibn taimiyyah dikatakan bertaubat utk ikut ulama’ sekelilingnya, maka kenapa pula dia dipenjara smp ke hujung hayat, bukankah taubatnya itu sudah mengikut kehendak ulama ramai wkt i2 n
19 Sep 07, 08:38ariff.arifin: fiza: tidaklah mustahil untuk al-hafidz ibn hajr melakukan kesilapan.namun,tidaklah bermakna keilmuaan beliau terjejas.seperti yang telah dijelaskan oleh masri

……………………………………………………………………………..

Amatlah jelas disini mafhumnya Masri telah mengatakan Al Hafiz Ibn HaJar Al Asqalani tidak berakidah seperti Rasulullah, para sahabat,dan ulama salaf.Jika khilaf dalam perkara furu` kita semua faham kerana hanya bab ranting,dan kita semua maklum mazhab yang empat pun hanya berkhilaf dalam perkara furu`..Tetapi akidah Islam hanya satu sahaja-Ahli Sunnah Wal Jamaah dan tidak ada akidah yang berbeza beza. Jika tidak berakidah seperti Rasulullah dan para sahabat maka berakidah seperti siapa lagi?A bu Jahal?Astaghfirullah. Ini adalah satu fitnah yang berat apabila seorang pelajar ekonomi yang tidak mempunyai asas agama yang kukuh(kemungkinan dia hanya bertaqlid dengan seseorang) sudah berani mengkafirkan Ibn Hajar.Inilah akibat daripada terpengaruh dengan ajaran sesat wahhabi walaupun dia tidak mengaku sebagai wahabi.
Jemaah wahhabi ini terasnya mengKAFIRkan Ulamak-ulamak Islam seperti yang anda semua boleh lihat. Sesiapa yang pernah memasuki laman-laman blog mereka, anda akan dapati isu-isu yang dilontarkan hanya berkisar kepada PENGKAFIRAN, MEMBID’AAH, PENGHINAAN, CACIAN, MAKIAN, MELAKNAT ulamak dan umat Islam . pendek kata blog-blog mereka dipenuhi dengan benda -benda yang tercela dan terkutuk….Inilah golongan yang disifatkan oleh Nabi s.a.w.
“Akan datang ke atas umatku di akhir zaman tahun-tahun yang menipu, di mana seorang pendusta dikatakan benar, orang yang benar dikatakan penipu, pengkhianat dianggap amanah, orang yang amanah dianggap khianat. Tatkala itu akan berkata-kata golongan Ruwaibidoh. Ditanya kepada Nabi r siapakah Ruwaibidoh, Nabi s.a.w. bersabda: Seorang yang lekeh bercakap dalam perkara yang besar atau agama.Sahih Ibn Majah, rujuk juga di dalam al-Jami’ al-Saghir.
Rasulullah s.a.w. juga bersabda:

إن من أشراط الساعة ثلاثاً: إحداهُنَّ : أن يُلْتَمَسَ العلم عند الأصاغير…
Maksudnya: Antara tanda-tanda kiamat itu tiga: salah satunya ilmu itu diambil atau dipelajari daripada ‘al-Asaghir’ (budak-budak kecil).
Imam Abdullah ibn al-Mubarak ditanya siapakah mereka yang digelar al-Asaghir itu? Maka beliau menjawab: al-Asaghir itu ialah mereka yang hanya menggunakan akal fikiran semata-mata. Sebahagian menafsirkan sebagai ahli bid’ah.
Inilah kelompok manusia yang sedang kita hadapi sekarang ini, mereka yang tidak diketahui latar belakang agamanya yang berlagak pandai menimbulkan perkara-perkara yang mengundang ke arah meruntuhkan aqidah umat Islam kini.
Mereka ini puak-puak melayu yang terpengaruh dengan golongan Takfir di SAUDI iaitu WAHABI yang dikepalai oleh ASRI ZAINAL ABIDIN yang disifatkan oleh mereka konon-kononnya sebagai PEMBAHAWA PEMBAHARUAN, manakala Ahlus Sunnah mengenali beliau sebagai MUBTADI’ (orang yang suka mereka-reka perkara baru dalam agama)
Kini di Malaysia fikrah TAKFIR ini dipelopori oleh pemilik-pemilik blog ini. Sebahagiannya merupakan Pelajar (undergraduate) di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Ini amat memalukan dan mencemarkan nama baik UIAM sebagai institusi Ilmu di Malaysia tidakkah mereka mendengar sabda Nabi s.a.w. memperingatkan:
“Siapa saja yang mengatakan kepada saudaranya : wahai kafir, maka akan kembali tuduhan tersebut pada salah satu dari keduanya. Apabila ia memang kafir, maka apa yang dikatakannya benar, namun apabila tidak kafir, maka tuduhan itu akan kembali kepada dirinya sendiri.” (Muttafaq ‘alaihi dari Ibnu ‘Umar).
Kepada ALLAH sahaja tempat mengadu dan memohon pertolongan…..

Di sediakan oleh ;

Abu Lehyah al-Kelantany
(0133005046)


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: