Posted by: bankwahabi | Mac 25, 2008

KISAH BENAR MUFTI PERLIS: MAZA dan Kecelaruan

Gambar hiasan : Pengkritik Muslim bertauliah
Assalamualaikum warahmah,
Beberapa bulan lepas, saya ke kota Kinabalu Sabah untuk menghadiri satu mesyuarat penyelarasan Kursus Falak Qiblat peringkat Negeri Sabah . Rombongan kami tiba hampir jam 9.00 pagi. Kami difahamkan oleh pegawai Jabatan Mufti, bahawa SS Datuk Hj Ahmad Alawi bin Adnan, Mufti Sabah sedang berbincang dengan seorang SB tempatan berkenaan satu ceramah melibatkan Dr Asri Mufti Perlis. Kami rela menunggu sehingga selesai perbincangan mereka. Akhirnya, SS Datuk Mufti mengalu-alukan kedatangan kami. Kami bermesyuarat hampir dua jam bersama Unit Falak Syar’ie, Pejabat Mufti Sabah.


ANGIN DARI SABAH

AlHamdulillah, kami berjaya mencari kata sepakat untuk melaksanakan Kursus Falak Kiblat yang bakal di adakan bulan depan. Ini merupakan inisiatif kami bagi mengatasi kes lebih 100 buah masjid dan surau tersasar arah kiblatnya di negeri ini. Harapan kami, permasalahan (asas) umat Islam disini dapat diselesaikan dengan jayanya. Namun diakhir perbincangan hal-hal lain, Datuk Mufti Sabah mengeluh sendirian berkenaan satu ceramah melibatkan Mufti Muda Perlis di Sabah. Tanpa memperkenalkan diri, saya cuba bertanya.. untuk memahami situasinya. Beliau mula membuka bicara dengan nada kesal kerana Yayasan Suria (sebuah NGO yg dianggotai majoriti Imigran Indon di Sabah) ingin menjemput SS Muftin Perlis untuk menyampaikan ceramah bertajuk ISLAM ITU MUDAH DAN MUNASABAH.

Justeru, apa masalahnya Datuk?..tanya saya ingin merancakkan sedikit perbualan dan berkongsi masalah.SS Datuk Mufti menjelaskan bahawa Dr Asri tidak wajar membawa fahaman Wahhabi-Liberalnya ke Sabah. Kehadirannya dikhuatiri memberi kesan : Membawa fahaman baru, Memecahbelah masyarakat Islam di sana serta Menganggu agenda pembangunan dan dakwah negeri Sabah.
Saya mengangguk setuju dan Datuk Pengarah saya juga begitu. Pada hemat saya, memang ada kewajarannya. Lebih-lebih lagi SS Datuk Mufti sendiri yang meluahkannya.


SIKAP SEORANG MUFTI :


Selanjutnya, SS Datuk Mufti Sabah menceritakan sedikit sebanyak tentang sikap Mufti Perlis khususnya dalam Mesyuarat Majlis Fatwa Kebangsaan. Katanya, Dr Asri min juhala’ wa qillatil Adab. Contohnya, apabila berbahas sesuatu permasalahan Dr Asri tidak menggunakan disiplin ilmu yang benar dan jelas. Dr Asri juga tidak meraikan pandangan panel lain. Demikian pendapat dan ulasannya.

Beliau menceritakan lagi bahawa pernah satu ketika, Dr Asri bertikam lidah dengan Dr Hayyi Shukor berhubung masalah solat kanak-kanak dibelakang saf. Dr Asri dengan keras mengatakan bahawa amalan ini adalah tafsiran sempit agama. Bahkan menganggapnya sebagai amalan khurafat yang disandarkan kepada feqah. Beliau berhujah membawa beberapa potong hadis. Tetapi hujah Dr Asri kemudiannya disangkal oleh Dr Hayyi yang membawa pandangan Imam Nawawi bersumberkan pelbagai dalil. Khususnya dari Sunan Abu Daud dan menjadi amalan mazhab al-Shafi’iyy.

Namun Dr Asri tetap berkeras dengan pendapatnya dan cuba berhujah menggunakan qiyas. Dakwanya, kulup kanak2 itu sama dengan najis orang dewasa dalam perut. Benarkah begitu? Dato’ Soleh Hj Ahmad memberitahu saya bahawa kiasan Dr Asri tidak mencukupi syarat qiyas, kiasan beliau boleh disifatkan sebagai : qiyas ma’a al-Fariq.Berasaskan senario di atas, Dato Mufti Sabah bertekad untuk membatalkan ceramahnya. Tetapi Mufti Perlis khabarnya berjaya juga dibawa masuk ke Sabah secara senyap dan menyampaikan ceramah dirumah individu tertentu secara tertutup. Dato’ Mufti Sabah jelas kecewa dengan sikap Mufti Perlis setelah mengetahui tindakannya itu. Beliau menyifatkan Mufti Perlis sebagai ‘budak tak tahu malu’. Masya Allah, bagi saya perkara ini tidak seharusnya berlaku. Apatah lagi melibatkan seorang Mufti Sarjana. Jika tuan-tuan ragu, hubungi Pej Mufti Sabah, Tel: 088 – 218322 @ Faks : 088 – 263679 atau hubungi Us Jumat Abd Razak h/p : 019 – 536 7902


CERITA DARI MUFTI PENANG


Saya juga pernah diberitahu Syeikhuna Dato’ Hassan Ahmad, Mufti Pulau Pinang bahawa apabila Dr Asri tidak mampu menyanggah hujah2 Dr Hayyi kelihatan wajah hensemnya merah padam. Bahkan Dr Asri seringkali keluar awal @ menarik diri dari mesyuarat JawatanKuasa Fatwa dengan selamba jika sesuatu perbincangan itu tidak ‘berkenan’ dihatinya. Saya terfikir sendirian. : Inikah sikap seorang Mufti Sarjana?. Untuk ulasan yang panjang lebar bersama SS Dato’ Hassan, hubungi : 04 – 2632975 atau faks : 04 – 2632 985.

KISAH BENAR DARI PAHANGAda seorang sahabat memberitahu ana bahawa SS Dato’ Abd Rahman bin Hj Othman, Mufti Pahang juga tidak berkenan untuk menerima kunjungan Dr Asri ke sana. Buktinya, dalam 2-3 bulan yang lepas, Dr Asri dijadualkan bakal menyampaikan ceramah akidah di sebuah surau, Kg Sungai Ular, Kuantan, Pahang. Tetapi ceramah itu dibatalkan serta-merta atas arahan SS Dato’ Mufti Pahang. Alasannya, pandangan yang dilontarkan Dr Asri dikatakan banyak menghuru-hara fahaman, pegangan dan amalan umat Islam disana.

Justeru, mereka menyimpulkan adalah lebih baik Dr Asri tidak dibenarkan memasuki Pahang. Di samping itu, pihak pejabat Mufti juga membayangkan bahawa mana-mana pihak yang menyebarkan fahaman ekstrem Wahhabi dan memecahbelahkan umat Islam bakal dikategorikan sebagai pengancam keselamatan negara. Dan boleh diklasifikasikan dalam kesalahan ISA. Pejabat Mufti Pahang juga telah menjelaskan identiti Wahhabi dalam siri khutbah yang dikeluarkan mereka baru-baru ini. Maklumat lanjut : sila hubungi Pejabat Mufti Pahang : 09 – 4224890 atau fax ; 04 – 4224887


KHABAR DARI JOHOR

Saya diberitahu secara peribadi oleh SS YB Mufti Johor, Dato Noh Gadut bahawa Dr Asri dilarang menyampaikan fahamannya yang pelik di Johor. Mana-mana pihak yang melanggar arahan itu akan ditangkap dan didakwa dibawah Enakmen Kesalahan Syariah, Seksyen 12, Mengajar Tanpa Tauliah. Malah Kerajaan Negeri Johor merupakan negeri yang paling aktif membasmi fahaman ekstrem Wahhabi hingga ke akar umbi.


Ketegasan Jabatan Mufti johor terbukti apabila mereka bertindak menangkap seorang Pendakwah Tegar Wahhabi Mujassim Msia, Us Rasul Dahri di sebuah rumah, Kampung Melayu Majidee 3 hari sebelum tarikh pilihanraya. Akibatnya, Us Rasul dikenakan ikat jamin sebanyak RM 2000 atas caj mengajar ajaran yang bertentangan dengan Ahli Sunnah Wal Jamaah dan tanpa tauliah. Syabas dan tahniah buat SS YB Dato’ Noh. Untuk keterangan lanjut, sila hubungi Pej Mufti Negeri Johor : 07 – 228 2915 @ Faks : 07 – 2230 925


KISAH BENAR DARI TEGANU KITE


Semalam, (Ahad mlm Isnin 16/3/08) saya diberitahu seseorang bahawa Dr Asri diundang oleh KETENGAH untuk menyampaikan ceramah Maulid Rasul di Masjid al-Muktafi Billah, Bukit Besi, Paka, Terengganu. Tetapi ceramah itu khabarnya tidak diizinkan oleh SS Mufti Terengganu, Dato’ Ismail Yahya. Beliau khuatir, jika Mufti Perlis menyelitkan unsur kewahhabiannya..nescaya masyarakat bertambah keliru. Kira-kira jam 3:30 ptg saya dikhabarkan bahawa ceramah tersebut telah dibatalkan oleh Mufti Terengganu.


Namun, pada jam 7.00ptg semalam saya diberitahu bahawa ada orang dalaman KETENGAH yang bermati-matian mahukan Dr Asri berceramah. Sedangkan penaung program tidak tahu apa-apa. Kecoh seketika keadaannya.Memandangkan persiapan telah dibuat. Perbelanjaan mencecah ribuan ringgit.


Akhirnya, Jabatan Mufti terpaksa berdiplomasi dengan penganjur. Ceramah dibenarkan asalkan tidak menyentuh isu sensitif agama. Pada hemat saya, isu sensitif tersebut adalah ‘unsur Salafiah Wahhabiyyah’ yang diperjuangkan Dr Asri selama ini. Apa cerita.. Dr Asri sendiri ceramah Maulid Rasul yang dianggap bid’ah sebelum ini.? Bid’ah..bid’ah jugak. Tapi masyuukkk Syeikh..masyyuuukk..Tahniah! Dr Asri kerana tidak mudah patah semangat dalam menyuburkan perjuangan Salafi Wahhabi.


Beliau mula berceramah. Tetapi tetap dengan style biasa beliau. Sifat 20 tetap dikutuk. Dakwanya, mempelajari sifat 20 hanya melemahkan minda sahaja. Contohnya, Allah ada.. lawan tiada. Benarkah Tuan Mufti? Atau anda yang tidak mengerti dan tidak menguasai? Bagi saya, hujah sebegini hanyalah modal lama beliau. Orang yang tidak berilmu hanya mengitarkan modal lama sahaja. Bukti lemah minda.


Dr Asri juga mengatakan bahawa amalan sambutan MaulidRasul ini merupakan adat orang Kristian. Terperanjat segala hadirin termasuk VIP yang hadir. Masya Allah! Betul ke Syeikh! Yang entum pi sambut undangan ceramah sampai ke Tganu Kite tu guane pulok? Kecek dok ghok starang. Penganjur program membayangkan tidak lagi menjemput Mufti Muda ini dalam program mereka. Saya difahamkan bahawa pihak penganjur juga bercadang mengenakan tindakan terhadap ‘org dalam’ yang bertanggungjwb menjemput Mufti Huru Hara ini.


SEPATUTNYA :

Sepatutnya, seorang Mufti bertanggungjawab mendidik ummat. Memperkasakan iman dan jatidiri mereka sempena hari kebesaran Islam. Bahkan menyeru mereka menuju Allah. Bukankah ini sebahagian dari tanggungjawab beliau. Tetapi, kalau sekadar pusing modal lama..minda berskala kecil seperti ini ternyata tidak mampu berdaya saing dalam pasaran pemikiran global. Dan kita pasti ditakuk lama.

Saya khuatir, jika senario ini diketahui pimpinan baru Perlis, kemungkinan besar Dr Asri tidak mampu menyambung jawatan kontraknya. Elok juga beliau Pulang ke negeri asalnya untuk berdakwah kepada golongan bukan Islam yang buta agama. Berbanding menghuru-harakan fahaman sesama umat Islam kita. Jika Dato’ Seri Shahidan telah selamat Harakiri..bagaimana pula dengan Dr Mohd Asri?


KESIMPULAN :

1) Dr Asri perlu mengubah sikap dan fahaman ekstremnya supaya kehadirannya boleh diterima pakai oleh SS Samahah Mufti Negeri-negeri lain.

2) Pendekatan Dr Asri bukan sekadar merugikan diri sendiri, malah menyempitkan saluran dakwah dan tidak banyak membantu ummah.

3) Penyeragaman bidang kuasa pentadbiran dan pengurusan Islam amat penting supaya tidak berlaku pertindihan @ percanggahan antara agensi agama. Sekaligus mengelakkan sebarang kerencatan agenda membangun ummah. Bilakah semua ini dapat direaliti. Insya Allah jika negara diperintah oleh mereka yang benar-benar memahai agama dan memartabatkan Islam di mercunya. Takbiir! Allu akbar!


SELAMAT HARAKIRI

 http://al-ghari.blogspot.com/


Responses

 1. Tak kenal ke Asri tu sapa… dulu kat Jordan dia bukan ngaji syariah pun… lulusan kuliah sastera arab ( Kuliatul Adab Fil Jamia’ah Urduniah ) jee… tapi dia seolah-olah minat dengan PAS, pas tu.. kuat menyokong Syiah di kegemilangan Khomeini… sebenarnya dia tak dee asas agama yang baik, sistem pengajian agamanya campur aduk. Bila mengaji main ceduk-ceduk. ceduk sana-ceduk sini kononnya cara macam tu boleh pandai . Akhirnya bila dah tua ada pulak peluang jadi mufti dia gunalah sebaik mungkin yang kononnya otaknya tuu boleh dipakai.

  Den menyampah tengok muka dia tuu… guna Al Qur’an dan Hadis yang dia belajar sikit-sikit kat Malaysia bila buat M.A. dan P.H.D. Setakat nak sijil bukannya susah… kalau kita pandai berkomunikasi dan pandai copy and paste boleh dapat P.H.D dengan mudah. Tapi orang awam bila nampak dia ada P.H.D. dah respect habis. Hingga terima bulat-bulat pembawakan WAHABI totok yang cuba diperjuangkannya.

  Bila ilmunya campur aduk… apa yang nak dibentangkannya pada masyarakat pun campur aduk lah. Yang jadi mangsa orang awam, kononnya dia benar, berani.

  Orang WAHABI bila datang IMAM MAHDI adalah antara yang akan kena ZASSS!…

  Oleh itu elok lah Asri tu taubat dan muhasabah diri. Ini negara Sunni dan bermazhab Imam Syafi’e ( Aqidah Ahli SUnnah Wal Jama’ah ) .

  Jangan nak mandai-mandai bawa masuk WAHABI… kang kok kono ZASSS….

 2. kiti minta sekali lagi debat dgan maza dan didengari oleh ramai oramg.minta doa jugalah supaya allah berikan dia petunjuk

 3. ya asriiii………laknatullahi alaik..!

 4. Sila berhubung dengan YDP Pertubuhan Gerak Seni Silat Abjad ( Asli ) Jabat Kilat Malaysia.PK.2090. Ustaz Haji Ahmad Bin Haji Che Din. Pendapat saya beliau merupakan pakar dalam akidah ahli sunnah wal jamaah. WAHABI perlu dibanteras sepertimana Dato’Noh Gadot melaksanakannya. Allahuakbar!!

 5. “Penyeragaman bidang kuasa pentadbiran dan pengurusan Islam amat penting supaya tidak berlaku pertindihan @ percanggahan antara agensi agama. Sekaligus mengelakkan sebarang kerencatan agenda membangun ummah. Bilakah semua ini dapat direaliti. Insya Allah jika negara diperintah oleh mereka yang benar-benar memahai agama dan memartabatkan Islam di mercunya. Takbiir! Allu akbar!”

  Macamana Asri asyik loloskan diri aja nih.. tangkap masuk ISA aja. atau buang negara!


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: