Posted by: bankwahabi | Februari 10, 2008

Satu Penghinaan Yang Terbuka Terhadap Golongan Ahlus Sunnah Wal Jama’ah.

mfrstudioOffline
Martabat 5
Martabat 5

Joined: Feb 21, 2007
Posts: 114

Status: Offline

PostPosted: –> Post   Posted: Feb 08, 2008 – 09:08 PM Reply with quote Back to top
Post subject: Re: [Dari artikel] MEMELIHARA KEHORMATAN UMAT ISLAM (comment

mashoori wrote:
Ya, memang Asyairah termasuk dalam 72 firqah yang salah, namun asyairah adalah Islam, tidak kafir.Antara kesesatan asyairah adalah mengatakan bahawa Al-Quran yang kita baca sekarang adalah makhluk. InsyaAllah boleh rujuk di :
www.ahbash-sesat.blogspot.com

terima kasih. bermakna saya tergolong dalam 72 firqah yang akan masuk neraka mengikut piawai manhaj salafus soleh, kerana saya belajar akidah dari mazhab asyairah.

satu lagi soalan, bolehkah saya tahu ulama-ulama asyairah di malaysia? jika tuan dapat senaraikan dalam 5 nama pun sudah baik. jika 10 lagi baik. khususnya ulama yang sudah dikenali ramai atau yang berjawatan tinggi. minta jasa baik tuan.


_________________
http://pcmansurah.forumotion.com/artwork-graphic-f7/komik-ayat-ayat-cintan-t169.htm
View user's profile Visit poster's website
mashooriOffline
Martabat 1
Martabat 1

Joined: Feb 08, 2008
Posts: 6
Location: Penang
Status: Offline

PostPosted: –> Post   Posted: Feb 08, 2008 – 09:32 PM Reply with quote Back to top
Post subject: [Dari artikel] MEMELIHARA KEHORMATAN UMAT ISLAM (comment)

Namun kita tidak memastikan bahawa mereka ahli neraka, tidak sama sekali. Hadis Rasulullah S.A.W menyatakan bahawa firqah yang sesat ini berada atas jalan yang boleh membawa mereka ke neraka, bukanlah menghukum mereka sebagai ahli neraka. saudara masih boleh bertaubat. saya dulu pun asyairah jugak, belajar kitab asyairah pure jugak.
Ulama’ asyairah pula perlu dijelaskan bahawa dalam Islam memang ada nama-nama besar yang bermanhaj asyairah tetapi mereka ini berijtihad dalam aqidah dan mereka tersalah disebabkan sesudah beridirinya kesultanan-kesultanan dalam khilafah abbasiyah, sesetangah pemerintah menjadikan asyairah sebagai mazhab rasmi maka disangka ia adalah mazhab ahli sunnah.
Di Malaysia secara rasmi memang bermazhab asyairah.Maka ramailah ulama’ malaysia yang bermazhab asyairah antara yang dikenal pasti kuat mempertahankan aqidah asyairah ialah :
1. Nuruddin Al-Banjari
2. Farid Ravi
3. Zamihan mat zin Al-Ghar(Al-Ahbash)
4. Dato’ Seri Harussani Zakaria
5. syeikh Murtadha Mufti N.9
6. Syeikh Zakaria Awang Besar (Kedah)
dan banyak lagi.
Janganlah saudara silapfaham dengan manhaj Ahli Sunnah, kami tidak pernah mengkafirkan asyairah sama sekali tidak bahkan asyairah adalah firqah yang paling hampir dengan ahli sunnah walaupun kebanyakan ulama’ asyairah sendiri menghukum kafir golongan salafi dan dikategorikan sebagai hasyawiyah namun kami tidak sama sekali berlaku jahat pada asyairah. Sejarah menjadi saksi walaupun ulama’ salafi diseksa dan dipenjara oleh ulama’ asyairah namun golongan ashabul hadis tidak pernah bertindak kejam ke atas asyairah. bahkan ketika Sultan Muzaffar Qutuz berjihad menentang Mogol Ibn Taimiyyah turut serta bersama beliau. Walaupun golongan Asyairah dalam sejarah Islam Moden pernah bersekongkol dengan Britain menyerang negara Salaf iaitu kerajaan Saudi pertama, namun kami tidak berdendam dengan asyairah.Wallahua’lam.

View user's profile

http://al-ahkam.net/home/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=34978&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=c5ea01cc9539c3d78e16be38f178d00f

BankWahabi: Wah, Sungguh hebat Wahabi2 di Malaysia. Kian berani menuduh Para Ulama’ ASWJ Asya’irah bukan daripada golongan ASWJ. Wahabi masih mahu berdolak dalik. Kata mereka kita tidak mengkafirkan Asyairah, tetapi kami(wahabi) kata Asyairah bukan daripada golongan ASWJ. Jika diteliti dan dikaji semula, dalam hadith tersebut ada menyatakan nasib 72 golongan yang bukan daripada ASWJ.Wahabi, seperti anjing yang menyalak, kemudian mendakwa mereka tidak menyalak. wahabi juga seperti orang yang buang buang hadas besar di tepi jalan kemudian tidak mengaku. sudahlah wahai wahabi2 Malaysia, jangan kamu berdolak dalik, jangan kamu berselindung di bawah naungan Al-Quran dan Sunnah, KAMU TIDAK LAIN DAN TIDAK BUKAN JEMAAH TAKFIR YANG SUDAH WUJUD HAMPIR 200 Tahun.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: