Posted by: bankwahabi | Disember 18, 2007

Buta Bin Baz & Wahabi

Assalamualaikum…

Alhamdulillah, moga kita sentiasa berada dalam Rahmat dan penjagaan Allah SWT.

Merujuk email sahabat; Masalah buta itu bukanlah yang sebenar maksud ayat itu seperti dikatakan di blog itu; tetapi apa yang diutarakan di blog www.abu-syafiq.blogspot.com itu adalah semata-mata menjelaskan bahawa BinBaz itu seorang yang buta mata dan juga hati; maka nasibnya di akhirat kelak adalah buta daripada mendapat pertolongan dan rahmat Allah SWT. Berkenaan adik sahabat yang juga buta atau cacat penglihatan; ini tidak bermakna dia juga akan buta di hari akhirat kelak; dan tidak bermakna dia sesat. Di Blog Abusyafiq itu; penulis menggunakan perlambangan (istilah sastera) dan majazi (balaghah).

 

Tentang kewujudan wahabi di kawasan sahabat; sudi jika saya nasihatkan kepada mereka yang belum benar2 mempunyai ilmu yang kukuh untuk berdebat atau berdiskusi dengan golongan tersebut; kerana nescaya anda akan kecundang dan terpengaruh dengan idea2 karut marut mereka. Saya pada mulanya pun hampir2 terpengaruh dengan dakyah yang kononnya mereka menyeru kita kembali menggunakan Al-Quran dan As-Sunnah dengan murni tanpa ada penambahan; tetapi cuba kita renung kmbali; adakah benar dakyah mereka? Apa bukti yang mereka kata itu benar? Apa bukti yang mengatakan amalan dan segala ajaran yang telah diajar oleh ulamak2 dahulu/terawal dikatakan terpesong atau hanya dakwaan kaum wahabi sahaja? Adakah benar mereka menggunakan Al-Quran dan As-Sunnah dengan benar atau hanya semata-mata untuk mempromosikan ajaran songsang mereka?

 

Selain itu, saya cadangkan agar saudara pergi ke laman web www.bankwahabi.wordpress.com di bahagian tulisan tuan rumah untuk mendapatkan idea secara umum bagaimana kita mahu memahami dan menjawab isu wahabi jika kita tidak mampu mengemukakan hujjah pada mereka(wahabi).

 

Sekian Wassalam


bankwahani-Asadullah
(Harib A’duwwallah)


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: